2 år senare...


Det är TVÅ år sedan jag provred den feta Welshen strax utanför Falköping. Jag hade letat häst sedan September och den 31 Januari 2010 var det dags för häst nummer 13. En halvmeter snö, -20 grader och en häst som bara gått i hagen i 5 månader.

Jag blev kär ♥

Jag har aldrig ångrat att det var honom jag valde. Han får mig inte alltid att må bra, ibland får han mig att känna mig värdelös. Men han gör mig glad. Han får mig att växa. He's the one and only.


Askass...

Ursäkta för min kassa uppdatering. Har haft det Väldigt stressigt det senaste och har iomed det fått svårt att sova på nätterna. Alla ledig tid just nu spenderas på mig själv.
Passa på att fråga mer frågor på frågestunden! Snart svarar jag och Louise!

Gonatt / Anna


Bompa & Musse 28/1 - 29/1

Som sagt var det dressyrkick-off i helgen :)

Lördag. Vi fick börja med att värma upp självständigt medans Hanna studerade oss. Ganska så snart kallade hon mig till sig och jag och Bompa började rida på en volt.
Vi jobbade mycket med att förhållningarna skulle gå igenom, att han inte skulle streta emot, att han skulle höja bålen och inte springa iväg, att jag skulle vara kvick i mina rörelser.
Fick börja med att länga tyglarna, mjukna på ytter och ta mer i inner - haha helt annorlunda från alla andra tränare. Det tog ett tag för mig att komma underfund med det nya, men det fick ta tid, jag ställde frågor, Hanna var tydlig och allting var så otroligt avslappnat.
Jag red sammanlagt över en timme och efteråt var inte Bompa svettig men såå trött i huvudet.

Söndag. Innan vi åkte ner med Bompa till ridhuset, var jag bara tvungen att motionera Musse - han höll på att bli helt galen av energi! Tömkörde honom på ängen, han ville dra iväg några gånger men när jag röt till på honom skärpte han sig. Tog galoppen på longerlina istället och blir helt förundrad över hans kondition - han är inte mycket jobbad på två månader, han börjar bli rätt tjock, men ändå är han helt oberörd efter 20 varv galopp!?

På kick-offen fortsatte på samma spår men idag fick vi jobba med galoppen också. Hanna sa till mig att jag inte skulle driva så mycket, han skulle galoppera tills jag sade något annat. Han tyckte det var grymt jobbigt men väldigt lärorikt för oss båda. 

Jag har svårt att beskriva helgens ridpass men de var så fruktansvärt bra! Jag ska absolut fortsätta träna för Hanna. Visserligen kostar det mer än de flesta andra tränare och provat, men hellre de bra träningarna sällan än träningar som inte ger något ofta.

Taggad!

Nu i helgen är det dags för Dressyrkick-off på ridklubben och jag är extra förväntansfull för det är Hanna Bergenkull som ska hålla i träningen!
Hanna jobbade på ridskolan för flera år sedan och jag hade henne som ridlärare när jag var liten. Hon var min absoluta favorit då hon var snäll, rolig, tydlig och duktig. Nu har jag inte träffat henne på länge och oavsett hur träningen går så ska det bli kul att träffa henne igen.

Bild från förra årets kick-off. Bompa var stel och ovillig, vilket senare visade sig att han hade ont i ryggen. Jag invigde mina nya stövlar och fick inget blod ner till fötterna.
Det känns som om det bara kan bli bättre i år :)

Bompa & Musse 24/1 - 27/1

Tisdag. Red både ut, på ängen och på ridbanan men konstaterade att ridbanan var bästa alternativet om jag skulle kunna jobba honom. Bompa tyckte inte riktigt om underlaget men accepterade det bättre allt eftersom. Vi gjorde inte något speciellt till att börja med utan jag snirklade runt i alla gångarter för att hitta en bra känsla. Bompa lägger sig gärna inåt i vänstersvängar så det jobbade vi på. Det blev bättre men fick aldrig riktigt till det.
Mot slutet jobbade vi mycket med skänkelvikning på diagonalen. Han tog inte yttertygeln så bra och vågade inte riktigt släppa till (berodde säkert på underlaget) men i övrigt var han riktigt duktig. Supernöjd med dagens pass :)

Onsdag. Vaknade med feber - vila för hästarna.

Torsdag. Kände mig bättre framåt eftermiddagen och började med att promenera 1 km med Bompa. Han var riktigt taggad så det blev mer en powerwalk för mig ;) Sedan gick vi till ridbanan där jag longerade honom. I början var han jätteduktig - lyssnade, slappnade av och jobbade. Men efter första galoppen var han helt galen och travade runt med höga knän, huvudet i himlen och näsborrarna uppspärrade. Försökte mig på att få honom att jobbba igen men det var lönlöst.
Tog in honom i stallet och sadlade och red ut. Släppte Musse så att han fick följa med men den svikaren stannade hemma och åt på ängen istället... -.-
Bompa och jag hade i alla fall riktigt kul! Bompa var astaggad och det utnyttjade jag genom att jobba på galoppen. Den blev härligt maffig och väldigt reglerbar - älskar den känslan! Och övergångarna från galopp till trav som vi haft problem med var urfina!
Tillbaka i stallet fick Bompa stå och mysa i stallet medans Musse fick busa av sig på ängen på longerlinan. Han tyckte att det var superkul och man hade ju kunnat tro att efter 15 varv, full fart, att han skulle vara lite trött, men nej nej ;)

Fredag. Vet inte vad som hände, dagen bara försvann. Vila.

Hallå där!

Lite närgångna islandshästar också...
Krullis ;)



Lurviga små hestar

Lite bilder från när jag utfodrade grannens islandshästar i helgen som var.
Stoet jag aldrig kommer ihåg namnet på
De två omåttligt charmiga årsfölen
Den gamle godingen Raudi
Jarpur den sällskapssjuka

Jag ger mig inte

Kom igen, fråga på i F R Å G E S T U N D E N! :)

Glen Gordon Nexus


Bompa & Musse 21/1 - 23/1

Lördag. Snöstorm som i de flesta delar av landet. Ärligt talat hade jag inte en tanke på att rida...

Söndag. Började med att släppa både Bompa och Musse på ridbanan så de fick busa av sig. Men Musse ville mest bara söka kontakt med mig så efter en stund lade jag ifrån mig kameran och så lekte vi följa John :) Efter ett tag blev Bompa nyfiken och även han började följa med. Jättekul eftersom han mest brukar leka Jag-är-störst-bäst-och-vackrast-och-tänker-inte-lyssna-på-dig.
Så småningom tog jag på Bompa träns och jag jobbade honom en stund barbacka. Först var han spänd men jag var extremt mjuk i handen och tog det lugnt och han slappnade av alltmer.
Jobbade honom mest i skritt, kollade av hjälperna en i taget, flyttade in och ut på volten, bak-och-framdelsvändningar. Har nyss provat några bakdelsvändningar, de blir rätt stora men han gör helt rätt så det ska säkert gå bra att utveckla dem vidare :)
Bland det bästa var när jag, från lugn skritt fattade lugn, samlad galopp och strax därefter kunde göra en bra övergång till trav - i båda varven. Hallelujah! Han lyssnade verkligen!

Måndag. Red till Visala. Dressyrsadel och Hackamore var det som gällde för Bompa idag. Hade ett väldigt okomplicerat pass men det vi gjorde gjorde han bra. Var ute i över en timme. Det var svinkallt kan jag meddela!

Argh!

Det var eget arbete som gällde på första lektionen idag så jag passade på att rida på förmiddagen. Men som alltid blir det lite stressigt ändå när jag ska in till skolan, kommer 5 minuter innan lektionen börjar och så får man veta att lektionen är inställd! Now I'm really pissed off...

Men
, till den positiva sidan så är det ½ timme till nästa (och enda) lektionen så jag lär hinna med både lite uppdatering här och skolarbeten :)

Ska vara mer positiv och se saker från den ljusa sidan. Då blir både livet och bloggen roligare :)

Tänkte säga vad jag tycker

om en grej som förekommer väldigt ofta, tråkigt nog.
En liten grej som kallas AVUNDSJUKA.

Jag har själv varit med om det så många gånger och de flesta av er har säkert blivit utsatta för det eller själv varit det.
Jag har lärt mig hur man ska hantera det nu och kan vända det mot något positivt istället för att ta åt mig skiten som man får.

När jag var 14-15 år så fick jag chansen att få en egen foderhäst, samt rida in och utbilda en unghäst och glida runt på en stor maffig fux som är utbildad på grand prix nivå och träna för ägaren till denne. Samtidigt blev jag efterfrågad av ganska många som ville att jag skulle hjälpa till att utbilda/träna deras hästar. Detta satte griller i huvudet på endel i min omgivning och jag blev kallad för en bortskämd unge som sågar ner sina hästar på tygel och absolut inte borde göra dedär rörelserna eller skolorna efter som jag inte var "redo" eller gammal nog för det.


Nu i efterhand så tänker jag mest på hur otroligt korkade personerna i fråga var som sa detta. INGEN av dem, kunde göra det på hästryggen som jag kunde. Men när jag var 15 år så blev jag bara ledsen och sårad. Varför gick mina klubbkamrater runt och snackade skit om mig när jag hade fått möjligheter att utvecklas och bli en duktigare ryttare? Självklart var dem avundsjuka, de fick aldrig någon helsvart orörd unghäst att utbilda, de fick heller aldrig kännas på hur det var att lära sig galoppombyten på en extremt fin fux som fått lovord från Jan f****ing Brink! Jag fick möjligheten och det har lagt grunden till allt jag kan idag. Jag vet hur det ska kännas när en häst har en Ärlig eftergift genom hela kroppen och jag vet hur det ska kännas millisekunden innan hästen byter galopp. Med mycket hjälp av min mamma så kunde jag sträcka på mig, och visa att jag var Stolt för vad jag kunde.


Mycket av detta kan jag relatera till det lilla landet lagom, med brunsås och mellanmjölk. Här i sverige får man minsann inte säga att man är duktig... Eller alla säger ju att man får, men ojojoj vilket liv det blir om man verkligen gör det! Dubbelmoral så in i bängen!
En situation som jag hört om nu det senaste handlar om en skitduktig ung tjej som ska få en ny ponny. Denna ponnyn kommer importeras från England och har gått EM i dressyr med föregående ryttare. Nu är det alltså samma folk som var på mig, som är på denhär tjejen. Hon köper sig tydligen till framgång. Det är så sjukt tråkigt att höra sånt här. Jag själv tycker att tjejen får en fantastisk möjlighet att utveckla sig. De som klagar är de som aldrig kommer kunna ha möjligheten att ta sig långt. Och innerst inne vet de att de inte har kapaciteten till det heller. Därför blir det så himla lätt att klanka ner på en som HAR kapaciteten och som HAR tillgångarna.



Nästa gång någon säger något elakt om dig och din häst. Vänd på det, personen som säger det önskar bara att denne hade det precis som du. 

The end!

Kämpar vidare

Jag har suttit framför laptopen i 3 TRE!!! timmar och fixat med en film, sen fucka den upp sig och nu brottas jag med elaka filer och en och annan yoghurt!
Vi hörs när jag vunnit över datorn!

Frågestund


Oavsett hur länge du har följt oss, om du känner oss IRL eller ej, gnugga geniknölarna och ställ en fråga eller två! :)

Heja mamma!

Nu i helgen är min granne iväg på mässa  så jag har hand om både ridsportbutiken och hennes hästar.
Igårkväll åkte jag och mamma till gården och skulle ge hästarna och fåren kvällsmat. Två av hennes sju islandshästar skulle komma in på natten, nämligen Jarpur och Raudi.

Men Raudi ville inte bli fångad. Jag vallade runt honom men så fort jag skulle gå fram till honom så sprang han iväg. Tillslut vallade jag honom mot mamma som stod och höll i Jarpur. Raudi var lite tveksam men med lite guidning från mig så fick mamma tag i honom!
Måste säga att jag är rätt stolt över henne  - hon som knappt vågade gå in i stallet när min syster och jag började på ridskolan!

Nellie Berntsson

Jag erkänner, jag har lite svårt för att vara glad för dem som det gått bra för, i situationer som t.ex. Nellie Berntsson.
Jag kikade in på hennes blogg för första gången för något år sedan, från en länk på någon skvallerblogg och jag hade redan bestämt mig för att hon var en bortskämd liten skitunge som bara svängde runt på sina taggade ponnysar och fick en massa uppmärksamhet.
Jag tror att det är en uppfattning man lätt får när man först går in på bloggen.

Men jag har den senaste tiden klickat mig in lite oftare, någon gång i månaden sådär, och jag måste säga att jag har helt ändrat inställning till henne. Bloggen är inte något jag orkar följa regelbundet (Mycket på grund av sättet hur hon skriver, det är en salig blandning av svengelska, sms-förkortningar och talspråk. Men det är också det som gör bloggen till det den är.) men den är definitivt värd en titt då och då.
Hon har en skön och avslappnad syn på ridningen, samtidigt som hon är grymt fokuserad mot sitt mål. Det blandat med hennes liv som 12-åring får mig att drömma tillbaka till den okomplicerade mellanstadietiden :]

Jag erkänner, jag läser NellieBerntsson.se och har inga problem med att ge folk en andra chans.

Lär känna Louise #3

Jag har levt i Sverige i hela mitt liv men familjen har rest en hel del.
Jag har varit i Danmark, Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike, Spanien, Italien, Storbrittanien, Egypten och så favoriten Turkiet!

Bompa & Musse 16/1 - 20/1

Måndag. Vila.

Tisdag. Vila.

Onsdag. Hade med mig Bompa till specialidrotten, körde helt själv och allt :) 
Vi hade markarbete. Efter att vi värmt upp hästarna började vi med att flytta in bakdelen på rakt spår, först i skritt och sedan trav. Typiskt en sådan övning och Bompa tycker är lite jobbig rent tekniskt men bara han får lite tid på sig så gör det mycket för ridbarheten. Övergick sedan till galoppbommar. Kan ju bara säga att det gick fort ;)
Resten av passet ägnade vi åt en evighetsbana enligt skissen. Jag och Bompa struntade i galoppbommarna som nu hade ett sockerbitshinder på slutet för han blev så taggad och osäker på samma gång. Vi tog endast galoppbommar några gånger i slutet och det tyckte han var superkul men han har inte riktigt fattat att man ska ta jämna galoppsprång ;)

Musse höll på att krypa ur skinnet när vi kom tillbaka så vi gick på en promenad och det tyckte han var jättekul. Det är så svårt att motionera honom nu för antingen är det halt eller hårt och knögligt...

Torsdag. Först var jag ute med hunden i 45 minuter för att kolla hur en av ridvägarna var. Nu var det mindre sankt än i höstas och lite fruset så jag bestämde mig för att rida där med Bompa.
Bompa var stel i vänsterbogen, tror han sträckt sig lite men dagens ridtur var perfa för just det. Först lång framskrittning med både plan grusväg och sedan mer terräng inne i skogen. Sedan kom vi ut på en grusväg som är perfekt för intervallträning. Tyvärr var det isigt här och var så vi fick ta det ganska så lugnt. Men jag kortade upp lädren och Bompa taggade till rejält! I svängarna höll jag förvänd galopp och detta verkade göra susen för hans vänsterbog. Vi var ute i nästan 100 minuter.

Fredag. Vaccination - vila.

I'm going crazy

Något som är återkommande i mitt liv och som är otroligt irriterande är situationer där jag säger något, kommer med en ide eller liknande och senare så är det en person, som hörde detta, får det att låta som om det var dennas brillianta uttalande eller idé.
Detta gör mig galen men jag försöker att bara ta ett djupt andetag och gå vidare.

Lär känna Anna del 3

Jag kan stolt säga att jag tycker att jag är duktig på hästar och ridning

Trött idag

Idag är en såndär jobbig trött dag som man helst bara vill sova bort. Jag ska göra mitt bästa för att kravla mig ut till stallet om en stund.

Bär din docka med stolthet

RGBs vinst av Jerringpriset satte snurr på den uråldriga debatten om vilken sport som är bäst och ridsportens erkännande.

Detta fick mig att lacka ur. Varför försöker vi gång på gång övetyga alla om hur underbara hästar är? Varför det är så hardcore? Varför vi är bäst?
Varför får sporten oss att reagera som vi gör och agera så barnsligt?

Det är som att jämföra med ett litet barn som leker med en docka. Hon älskar sin docka. Bär med sig den, tänker på den, leker med den och tar hand om den.
Men så finns det andra barn. De leker med lego, spelar fotboll eller hoppar hopprep. Alla barn tycker att det är deras lek som är den allra bästa. Ibland kanske man frågar en kompis om den vill vara med, men om den inte vill det så är det ju mest synd om den. Du har ju redan din lek som du tycker om.
Ibland kanske man vill andra att förstå hur jäkla kul det är att leka med dockor. Men när de andra verkar ta till slig argumenten blir man frustrerad och börjar hacka på alla andra lekar. Jaga en boll och hoppa upp och ner - hur kul kan det vara? Då får man höra tillbaka om hur töntigt det är med dockor. 

Man har egentligen inget emot de andra lekarna, man ville bara att alla skulle förstå hur bra dockor var.
Vad gör man då? Ska man stå där som en barnunge och kasta pajer fram och tillbaka.  Eller ska man sträcka på ryggen med sin docka under armen och stolt gå därifrån med vetskapen att man har något som de andra aldrig kommer att förstå och nöja sig med det.
Jag vet vad jag kommer att göra.


Jag skulle lägga in en fyndig bild för "stolt ridpsort". Det vara nästan bara bilder på Roffe. Han syns inte mycket, han skryter inte. Men han är bokstavligt talat bäst.
En bra ledperson för oss inom ridsporten.

Lär känna Anna del 2

Jag HATAR när folk har fel och försöker in i sista stund bevisa att de har rätt. Jag uttalar mig ofta inte om saker om jag inte vet att jag kan vinna diskussionen eller om jag vet att jag har absolut rätt. 
Grejen som är farlig med detta är att jag ofta blir ganska skarp. Det kan också ta en helt annan vändning där motparten i argumentationen till slut inte fattar vad jag säger, då jag gärna använder lite svårare ord, och då står jag där som en jubelidiot och är svinsur över att den andra personen i fråga inte var en motståndade som var värdig nog...

spinner vidare

på louises inlägg om RGB.

Direkt efter att Roffe hade blivit tilldelad sitt pris så blev det ramaskri på facebook, bloggar, tidningar etc. Man kunde tro att, som louise säger, om Roffe inte hade vunnit så hade ALLA hästmänniskor gjort en sjukt stor sak av det. Men detta var snäppet värre. Avundsjuka, okunniga, imbisilla IDIOTER som vräker sig ur saker som; "Detdär är inte en hästgubbe värd" och "Priset borde tilldelas någon som håller på med en riktig sport". C'mon, ni drar det in absurdum...

Jag vill också trycka till ALLA de som säger att ridning räknas som ren hobbyverksamhet då det enbart är hästen som gör jobbet. Men motorsport, dedär är riktigt häftigt! Adrenalin och fart. Ingen kan väl missat att man måste vara vältränad som satan för att orka att köra ett endurolopp?
Då undrar jag såhär... Gör inte motorn allt jobb på en motorcykel? det enda man behöver göra är att gasa lite med högerhanden, växla och bromsa med fötterna. (märk min ironi)
Jag tror inte att någon ryttare kan neka det faktum att Adrenalitet pumpar på ganska bra när man rider mot hindret utan att ha en blekaste aning om man kommer flyga över det, med eller utan häst, drösa in rakt igenom det eller möjligtvis hänga, fast i stigbygeln bakom en galopperande häst.
Och jag tror de flesta som någon gång provat att rida i jockeyläder Vet att man får träningsvärk i flera dagar efteråt. Och när man suttit på en häst med jättesteg och bara ger sig f*n på att man ska sitta ner i traven så vet man att pulsen stiger och att magen får sig en rejäl workout!

Face it. Roffe har skrivit historia näst intill varenda tävling han deltagit i. Han ligger Högst upp på världsrankingen och är sveriges första europamästare av sin sort. NÅGONSIN!


Gött som fan!

Varning för tankespya och orddiarre...
Fy fan vad gött att Roffe vann! Jag har röstat hur många gånger som helst, både via internet och ringt in. 099 206 03 sitter i fingrarna nu.
Men  jag vågade inte sitta uppe och kolla på prisutdelningen. Jag var så nervös. För jag visste att om han inte hade vunnit, då hade det blivit ett jäkla hallå. För jag vet att hästmänniskorna hade inte unnat den andra vinnaren priset.
Men nu när han vann så blev det ett jäkla hallå ändå. Det var rent av komiskt att logga in på Facebook på morgonen.

Jag kan förstå att de icke hästfrälsta inte riktigt fattar grejen och kan tycka att vår "Rösta-hysteri" var en konspiration.
Men rent tekniskt sett så var det inte konstgt att Roffe vann. Ridsport är Sveriges näst största sport. Och eftersom det inte var någon fotbollspelare med i matchen - jamen det är väl logiskt att han vann då.

Har någon annan ridprofil blivit nominerad förut? Jag tror inte det. Och vi hästmänniskor blir så himla glada så fort vi får vara med i sportsammanhang. Och vi hästmänniskor ger inte upp. Vi ska ända fram. Klart som fasen att vi inte nöjer oss med att rösta en gång?!

Vi älskar, gillar, diggar och avgudar vår Roffe.

Lär känna Louise #2

Jag har lätt för att känna hur det känns genom att se på ett ekipage och kan ta med mig det till när jag själv sitter upp.
Men det gör också att jag har lätt för att få för mig andras olater. Därför undviker jag att se på ryttare som inte rider riktigt bra (och snyggt).
Fast denna känslan har jag lite svårt att greppa ;)
Bildkälla

Jag blir lite rörd

... av detta inlägget på syrrans blogg :)

Not my day

Halva dagen har gått och det är bara att konstatera att detta inte är min dag.

Började redan i morse med småsaker. Som när jag skulle släppa ut hästarna  och samtidigt bära md mig vattenhinken. Det brukar gå bra men det var som om pojkarna hade ätit upp sina sista hjärnceller. BÅDA försökte gå ut på svallisen. Jag blir livrädd och jag tror att det exakta ordvalet var "Era imkompetenta hästjävlar". Det slutade med att Musse hoppade i vattenhinken...

Med lunchen inräknad så hade jag 2 timmar och 50 minuter hål efter första lektionen. Så jag fick låna pappas bil och åka hem för att hinna rida en sväng. Men hästarna Bompa hade andra planer, så han sprang runt och stajlade medans jag stod som ett fån mitt i hagen med grimmorna i handen.
Tillslut fick jag tag på dem båda i alla fall.

Bompa är rätt så känslig för vilken sinnesstämning jag är i, och framförallt om jag är stressad. Så jag struntade helt enkelt i att rida och passade på att ge dem varsin ordentlig rykt. Broddade även Bompa runtom - för säkerhetens skull inför nästa hagbus.

Kommer till skolan och då är läraren sjuk!?! Så nu är jag fast i skolan med härliga 1½ timmes hål framför mig. Jag hade hunnit rida ändå.
Busbompa förra vintern

Så bra!

I morse ringde en kvinna från Helsingborg och ville komma på Jackpot. Sagt och gjort, de var uppe vid 14 tiden och det var en jättetrevlig familj! Dottern var 12 år och hade bara ridit i ett år men var jätteduktig! Hon hade vart elitgymnast och sedan skadat dig så nu var det hästar som hällde, för hela slanten. Det var också första gången idag på säkert 7 år som jag hoppade Jackpot. Några skutt på 60 och sedan ett på ca 75-80. Vad roligt det var! Jackpot tog i och laddade som bara den. Familjen bestämde sig i alla fall för honom på en gång och han ska besiktigas om ca 2 veckor. Nu ska jag bege mig mot duschen och sedan slänga mig i sängen. Gonatt!

Bompa 15/1

På lördagseftermiddagen bestämdes det lite snabbt och spontant att jag och Bompa skulle iväg till Berga i Gällstad för att träna för Amanda.

Amanda är 5 år äldre än mig. Jag har varit på ridläger hos henne flera år när jag var yngre och dessutom har hon hjälpt mig mycket med mina tidigare ponnyer. Det var även från Amanda jag och syster köpte Musse ifrån :)
Amanda är väldigt duktig. Hennes hästar är alltid otroligt välridna! Har ridit hennes Midas en gång, en bjässe på 175 cm men som var sååå lätt och välriden.

Vi jobbade mycket på att han skulle lyssna framåt och bakåt och styrkan att samla sig.
Jag red inte bra. Jag var på dåligt humör eller liknande utan jag fick helt enkelt inte till det idag bara. Jag har jobbat mycket med mina skänklar det senaste men idag gick jag typ 10 steg bakåt. Men så är det ibland.
Sedan var jag lite trött i kroppen också för jag var tvungen att flytta på 600 kg pellets som var ivägen för transporten innan vi åkte iväg ;)

Överlag var Bompa ganska tung och spänd och svår att få kontakt med. Men så brukar det vara på träningar. Både han och jag spänner oss. Jag hade nog fått en bättre känsla om jag hade ridit självständigt men Amanda satte rejäl press på oss i galopparbetet vilket inte var helt fel :)

Efteråt var Bompa helt genomsvettig (jag var också rätt mör) så han fick sitt lunchhö inne.


Film från en Amandaträning i somras

Lär känna Anna del 1

Jag tycker inte om när jag får ihopblandad mat som någon annan lagat. Tex lasange, grytor osv. Jag vill veta precis vad som är i.


Lär känna Louise #1

Jag älskar knäckebröd. Kan äta hur mycket som helst!

Svar om designen

Jag har fått flera frågor om i vilket program jag gjort våran design.

Jag har fixat och trixat fram och tillbaka i Paint, Picnik och Picasa. Det gäller att jobba med det man har :)

Bompa & Musse 14/1

Började med att "jaga" Bompa i hagen i 20 minuter. Han blir så busig när han inte blir riden!

Idag körde vi på vardagslyx, jag hade Kingslandridbyxor och dressyrstövlarna och Bompa hade Union Jack-schabraket och vita benlindor.
Det var helt hopplöst att rida. Fruset och stenhårt med jävulska isfläckar här och var. Och jag blir på så dåligt humör då. Bompa var seg och stark på samma gång.
Men till det positiva då: fint väder och bra skänklar. Som vanligt är jag alltid nöjd ändå när vi komme tillbaka till stallet :)



Det var ett äventyr att bara komma till ridbanan med Musse idag. Vi fick leta små stenar som stack upp genom svallisen så man kunde få lite stadga.
Ridbanan var stenhård. Tömkörde som vanligt, jobbade i skritt och provade på lite trav men efter 15 minuter gav vi jag upp.

Movietime!

Anna har varit snäll och klippte ihop filmen på mig och Ompelomp från Trettondagshoppet :)
Det är okej att skratta ;)



Lite uppdatering

Jag har varit lite off ända sen bloggstarten faktiskt. Detta beror på ren lathet och att jag inte känt mig riktigt kry. Kan väl berätta lite vad som hänt sen nyår.


Jag började rida lille jackpot  minst en gång i veckan för att han ska hålla sig fin inför försäljning. jag har även hand om försäljningen för den lille gubben.




Vi hoppas på att rätt ryttare kommer och att de slår till=)!

Abbefronten har vart låg i några veckor då väder och underlag hindrat mig och herr häst från att motionera oss med någon ordning. Han har dock fårr sig en makeover i manen och nu ser han inte ut som en bortglömd gammal dressyrhäst längre. utan som en ung liten galoppör.



Här får ni se två supergamla bilder på mig och Abbeman!

SOLOONG!

Statusuppdatering

Nu sitter jag och Anna i ridskolans Cafeteria och tittar på hopp kick-offen. Om två veckor är det våran, dressyrryttarnas, tur.
Tänkte passa på att göra några tidsinställda inlägg eftersom internet hemma inte fungerar. Så håll utkik! :)
Ska tjata på Anna så hon uppdaterar också ;)

Ridning 10/1 - 12/1

Tisdagen slutade jag sent, gick hem från bussen i mörkret och någon ridning blev inte av.

Onsdagen skyndade jag mig hem och red Bompa 45 minuter innan specialidrotten. Red fram och tillbaka på grusvägen och jobbade mycket på raktriktning och endel öppna. Koncentrerade mig på att verkligen rida ordentligt, vara noga med mina signaler och inte hålla på och fuska. Gick riktigt bra men det är ju något fel på welshvalacker - de sköter sig inte förrens man blir arg på dem och efter ett utbrott från ryttaren verkar de så himla nöjda... ?
På specialidrotten hade vi sitsträning på lina. Jag hade Zakira som var pigg och glad och mest bara ville rusa på i trav-det var lite svårt att slappna av och sitta snyggt ;)

Idag var det inte en tanke på ridning då vädret var i uppror; regn och blåst till duggregn till ösregn till hagelskur till snö.

Härligt och not so great

Hade besöksrekord här på bloggen i måndags - trevligt värre! Hoppas att några av er stannar :)

Något som inte är so great är mitt schema denna terminen. Jag har räknat ut att jag har 16 håltimmar varje vecka! Timmar jag hellre hade lagt i stallet...


Min svarta springare

Här kommer de sista bilderna från photoshooten i December :)

Lite efter

Ligger lite efter med uppdateringen men det kommer troligtvis ikväll när jag förberett inför skolstarten imorgon -.-

Bompa & Musse 8/1-9/1

Igår var vi alla tre ute och gick på promenad. Allting gick bra, de skötte sig och det var mysigt. Men när vi gått en bit märkte jag att de bara rullade på och hade ingen som helst koll på mig så fick ägna mig åt ledträning också. Det var som om de aldrig hade ledtränats i hela sina liv och var allmänt tröga så en runda som brukar ta ca 25 minuter tog 45 minuter eftersom jag var tvungen att stanna och backa dem ungefär var tjugonde meter... Men tillslut föll polletten ner och vi kunde avsluta lika trevligt som det började :)

Idag var det bara Bompa som fick motioneras. Tredelat bett, barbacka och dressyrspö. På grusvägen var det isgata men jag hittade en halkfri traktorväg där vi kunde jobba i både trav och galopp. Han var väldigt fin men hade lite samma problem som dagen före - han skötte sig och gjorde det han skulle men lyssnade ändå inte riktigt på mig. Det märktes framförallt i avsaktningarna. Jag fick ta i honom lite för mycket några för många gånger men plötsligt så satt halvhalterna och därmed också avsaktningarna som en smäck!

barbacka <3

Snopet...

Idag skulle en tjej komma och kolla på lille jackpot... Men ingen dök upp.
Man hoppas ju att inget allvarligt hänt då vi heller inte fick tag på dem.
En sak som man inte heller hoppas på är väl att dom bara har struntat i det. Det vore oxå himla kiligt. Nåväl imorgon kommer en tjej från Skövde som ska provrida. Håller tummarna!

Jag är för övrigt sjuk. Hosta, lätt feber och snuva. Inatt hostade jag mer än sov. Mysigt:(


Just Chillin'

Sitter och väntar på att mina Scones i ugnen ska bli klara :) är så himla trött, tur att skolan börjar på Tisdag, tror jag behöver lite rutiner igen, hehe...
Igår var det hopptävling och jag kan inte säga annat än att min häst är bäst. Mer analysering kommer senare :)

jackpot!

Nuså! Dags för lite ordning och reda på bloggfronten. Har precis kommit hem från UBRK där jag jobbat mellan 7-12 och sedan sovit lite och käkat panpizza. Vid tre tiden satt jag upp på Jackpot som jag rider och annonserar för försäljning. Idag hjälpte Louise mig att ta lite kort och filma till hans annons och jag tror det kommer bli jättebra! Om han inte säljs innan vi hunnit lägga ut de nya bilderna och filmerna vill säga. Då det imorgon kommer en kund som brutit handleden och inte kan rida för stunden och på måndag kommer en tjej och provrider. Så vi håller tummarna för att någon blir supen på lilla Jackpotten=) tänkte lagt ut en bild på honom med det verkar inte vilja funka idag...

Under tiden

Som jag väntar på att klockan ska bli typ 14.30 så käkar ja lite panpizza i stallets cafeteria. Enkelt men o så gott!


Trettondagshoppet 6/1

Hopptävling med Bompa idag!
Han var lite vimsig och tyckte inte riktigt om pelhamet men han var så himla duktig! Hoppade två rundor på de svindlande höjderna 40 cm och 50 cm och det gick som en dans. Det gick rätt så fort men jag lät honom mest bara rulla på, ingen idé att börja greja, uta han ska ju bara tycka att det är kul.
En stor framgång var att 40 cm kändes löjligt lågt så nästa gång börjar vi med 50 cm :)

Anna filmade båda rundorna så de kommer upp så småningom.
Snobboutfit: JW-schabrak, Kingslandjacka, Charles Owen-hjälm, silverstövlar och GG-pannband.
Bilden är tagen genom ett fönster, därav blänket

Louise, Bompa & Musse

Louise är en 18-årig tjej som bor med sina föräldrar på en gård ca 7 km från stan. Hon har en storasyster som sedan ett år tillbaka bor i Skåne och jobbar som hästskötare.
På gården finns det ett litet stall med två boxplatser och en ridbana. Förutom de två egna hästarna finns det även två katter och en hund.

Enligt tester är Louise allergisk mot hästar men sålänge hon tar sina mediciner så är det inget hon märker av. Hon fick börja på ridskola som 8-åring. När hon sedan fick sin första egna ponny som 13-åring, slutade hon där. Sedan i samband med Ridning som specialidrott på gymnasiet rider hon på ridskola en gång i veckan.

Louise har alltid haft en förkärlek till kraftiga hästar och tycker om att jobba med sådana som andra kan tycka vara tråkiga. Hon tycker även om att sitta på dressyrbanan - både att befästa grunderna och trimma på finliret.

f. 2003 | Welsh Cob | Valack | 1.55 m
e. Broughton Replica u. Derwen Tiffany

Bompa , som egentligen heter Ekvall´s Tango, kom hem till Louise den 8 februari 2010, endast grundutbildad och då inte riden på 5 månader. De har jobbat mycket med konditionen och styrkan och detta började betala sig hösten 2011 och fick nytt personbästa på 69% på lokal LC.

De satsar mest på dressyren, men jobbar också på hoppningen och har även testat på Working Equitation. Men Louise har inte några speciella tävlingsambitioner utan tycker mest det är kul att ha ett mål att jobba mot.

f. 2006 | Shetlandsponny | Valack | 1 m
e. Gläntans Norton

Muskot, mest känd som Musse, är en charmig, kaxig, smart, rolig och snäll ponny. Han är så mycket mer än bara sällskap. Han tömkörs mycket och tricktränas lite ibland. Om han inte hade varit så liten så hade han varit en lovande tävlingsponny men istället får han vara Louises träningsobjekt.

Min torsdagskväll

Jag ska in till stan ikväll (inatt) och hämta mor och far som är och roar sig. Känner efter 18 (nästan 19!!) år av skjutsande av mig så är det dags för payback ;)

Det enda problemet är bara att jag är en väldigt kvällstrött person. Skulle gärna vilja gå och lägga mig kl 21 varje kväll... Så vad gör jag då för att hålla mig vaken?
Jag tränar på att gå i högklackat och äter rostat bröd.

Jobbar

Idag har jag fått använda kassaapparaten - woho! För tillfället är det tomt i butiken så jag passar på att uppdatera er lite :)
Visala Ridsport är en ny hästaffär som öppnade den 1 december. Just nu håller vi mycket på att sälja ut och leta nya saker till det kommande sortimentet. Det är jättekul för jag får sitta och kolla i kataloger och peka på saker som jag tycker om. Men jag tycker mest om klassiskt och stilrent och har lite svårt ibland att komma på vad som är modernt och vad som bara är galet haha!
Vad tycker du är roligast att köpa och vad skulle du gärna se mer av i hästsportaffärer? :)

uuuääähhh!

Sitter just nu och grämer mig över att mina fina italienska ridstövlar är hos skomakarn på lagning... Var nere och provade dem för en stund sen... och jag var INTE nöjd då...

Det här är Anna och Abbe

Anna är en tjej på 19 år som bor i ett hus inne i stan tillsammans med mor och far och två hundar. Hon har även en utflugen storebror.

Anna började på ridskola som 8-åring och det har sedan dess varit som hennes andra hem. Hon har både spelat fotboll och åkt längdskidor men när hon fick hästen Trollan på foder som 14-åring, lade hon undan allt annat för att satsa allt på hästarna.

Anna är, och har alltid varit, lång. Med sina 180 cm får hon ofta rida de riktigt stora hästarna, något som hon tycker är synd för egentligen tycker hon bäst om små och kvicka hästar. Dessutom har hon inte någon riktig ponnytid att tala om. Men det är bara att acceptera och gå vidare.
Annas långa ben är något varje dressyrryttare drömmer om. Det har hänt att hästen har försökt bita av dem i ren desperation men bara hon kommer åt den så kan hon plocka fram det som kortbeningar inte har en chans till.

Sedan 3 år tillbaka är Anna medryttare på hästen Aubergin "Abbe". Han är hennes på vardagarna och hon får träna och tävla in princip hur mycket hon vill med honom.

f. 1995 | Svenskt halvblod | Valack | 1.65 m
e. Beach Boy

Abbe utbildades mycket som ung men har de senaste åren mest gått ute i skogen eftersom det inte funnits ridbana vid stallet förrens sommaren 2011. Han kan rörelser upp till Grand Prix-nivå så som serier med galoppombyten, piruetter m.m. Men han är en ganska så bekväm häst och ibland brister det i grundarbetet. Vadå, halvhalter är väl onödiga?

Han har även lite tics för sig - han har en rörelsestörning som gör att han "nickar". Han har inte ont utan det är bara något han har fått för sig. Ibland glömmer an av sig och går som en klocka men så kommer han på sig och börjar igen.
Detta sätter lite käppar i hjulet på dressyrbanan, då domare ibland bara kollar på huvudet, fast han går helt rent med benen.

Provbloggning från affe iPhone

Hejsan allihopa everybody!
Provbloggar från mobil såhär på morgonkvisten!


Bompa 3/2 - 4/2

Igår var syster snäll och skrittade en sväng på Bompa när jag kände mig sjuk.

Idag red jag på ridbanan, i halv storm. Jag tycker det är jobbigt med blåst, känns som om jag blir så trög i hjärnan. Som tur är bryr sig inte Bompa alls, möjligtvis att han blir lite busigare.
När jag skrittade och travade fram var han med mig men när jag fattade galopp satte han fart. Började med ett varv med bockningar och räsergalopp.
Jobbade sedan med galoppbommar, det skulle vara 3 galoppsprång mellan dem men jag hann inte räkna en enda gång. Han tyckte det var så kul, han blev helt galen och attackerade bommarna. Hoppade även ett hinder på 50 cm tre gånger och det var full fart även där!
Jag tycker att det är så himla kul att han tycker det är kul men på Clear rounden på fredag blir det pelhamet så att jag kan få stopp på honom när det behövs ;)

Från i somras

Blåsigt värre

Familjen laddade för storm och strömavbrott men det blev det aldrig. Däremot har det blåst och blåser rejält fortfarande.

På morgonen körde jag syster till Jönköping som därifrån skulle ta tåget ner till Skåne igen. Vi hade nog inte ett enda riktigt bråk under de två veckorna som hon var hemma - woho vilka framsteg!

Planen för resten av dagen är att vara lite duktig och städa, rida och ikväll kommer hovslagaren :)


Favoritbloggar

Det finns många fina och bra bloggar men det är få som fångar mitt intresse och ännu färre som jag orkar följa en längre tid. Men det finns tre stycken som jag besöker dagligen:

TwoLivesOnePassion - känner nog nästa alla till. Matildorna kompletterar varandra bra, de gör välskrivna, intressanta inlägg som man kan ha nytta av oavsett vilken nivå man är på.
Team Mittsvenska - Jag har följt dessa tjejer sedan dag ett! Precis som tjejerna på tlop så lever Anna och Sara väldigt olika liv. Väldigt inspirerande med så unga tjejer, men olika förutsättningar och följa deras hästliv.
Team Nyman - Vet inte hurpass känd denna bloggen är, hamnade där av en slump för ett tag sedan och det är jag väldigt glad över! Målmedvetna tjejer och fina hästar får mig att följa bloggen.

Tipsa gärna om dina favoritbloggar!

Trott away

Jag dyrkar min häst... ;)

Bloglovin'

Följ bloggen med Bloglovin så missar du inga uppdateringar! Klicka :)

Storm pågång

Tydligen ska det dra in stormväder under eftermiddagen så jag ska se till att fixa allt med hästarna på förmiddagen. Har haft en förkylning sombara väntat på att få bryta ut och i morse när jag vaknade hade jag rejält ont i halsen så syster kanske rider Bompa idag, för om jag tar det riktigt lugnt kanske jag slipper bli sjuk. Man kan ju alltid hoppas :)

Ikväll är det möte med BURKUS (ridskolans ungdomssektion) inför våran tävling på fredag, Trettondagshoppet. Kan inte vara med för pappa fyller år och det ska firas med god mat ikväll :)

Fler bilder från photoshooten kommer under dagen så håll utkik!

Bompa & Musse 2/1

Började med Musse, var seriös och flätade undan både man och pannlugg och gjorde extra hål i mankremmen.
Tömkörde på grusvägen och tränade inför att sätta på en vagn. Både han och jag tycker bäst om när jag går snett bakom men utmanade oss och gick hela tiden rakt bakom honom. Tränade på övergångar och även lite galopp. Har du en aning om hur svårt det är att springa samtidigt som man ska ha stilla, stadiga händer? ;)

Bompa värmdes upp ute med lång framskrittning, lite jogg och galopp. Sedan gick vi in på ridbanan, jobbade lite på galoppen, övergångar trav-halt-trav och skänkelvikningar. Han var härligt pigg och glad redan från början. Han är så lätt att jobba med när han är på det humöret, allting blir så mycket enklare då och även om allt kanske inte blir perfekt så är det ändå roligt :)

Hade gelpadden under dressyrsadeln idag eftersom jag tycker att den ligger lite i bakvikt men när han jobbat en stund och kommit igång med ryggen kändes det nästan som jag hamnade i framvikt. Knepigt det där...

Testade idag att ge Bompa kraftfodret 2 timmar innan jag red (annars brukar han få morgon och kväll) eftersom det ska vara det bästa för hästens mage. Problemet är bara hur det blir när skolan börjar för mitt schema suger (börjar tidigt och slutar sent) och om jag ska göra på samma sätt då kommer jag tidigast börja rida kl 19... :/ Men ska föröska hålla ut i Januari i alla fall och se hur det går! :)

Pictures

Bilder från den 31 December 2011 :)

HEJ!

Tjoho, ny blogg o allt. Jag presenterar mig INTE idag då jag tänkte att louise skulle få göra det åt mig för jag är lat^^, 
Snart ska jag ut till ridskolan, rycka o klippa manar o svansar och sedan träna en viss liten jackpot som är ute till försäljning tråkigt nog...

Good As Gold
"Jackpot"

Pannband med pärlor


Årskrönika 2011

JANUARI
Stor omställning då syster flyttade till Skåne och jag fick plötsligt allt ansvar. Fick erbjudande att stå i ett privatstall nära ridskolan så jag och Bompa flyttade dit i två månader. Det var fett mycket snö och is och tillgången till ridhus gjorde att vi utvecklades massor!
Jag fick också rida ridskolehästen Bjåle en hel del och även starta honom på en klubbtävling i dressyr.
Bjåle och jag
FEBRUARI
Träningen fortsätter att flyta på för mig och Bompa. Vi är med på en löshoppningsträning för Uno Bohman.
Jag shoppar för närmare 3000 kr på GBG Horse Show och inhandlar mina älskade ridstövlar.
MARS
Bompa gick från att vara skitfin till att vägra gå framåt. Flyttade tillbaka till stallet hemma igen och började om från ruta ett med korta skrittpass.
Dressyrkick-off den 5 Mars.
Hoppade hemma den 27 Mars. Nytt rekord på hela 80 cm ^^
APRIL
Bompa tas till kiropraktorn som förklarar att han haft en låsning i ryggen och haft ichiaskänningar och det är därför han varit ovillig. Knick-knack och några dagars vila och problemet är löst.
Vi är med i klubbens Div.II-lag, en nivå som var för hög för oss. Men vi kämpade på och kom inte allra sist ;)
LB:2 Alingsås 17 April
MAJ
Nu hände det saker! Tränade för Elisabeh Lundholm och lärde mig massor. Hoppade terräg och vann Tunarpscupen med hästen Captain Zoo Cool. Jag tog körkort!
Captain Zoo Cool och jag
JUNI
Tränade för Claes och glömde att andas. Överlag var det alldeles för varmt hela tiden och ridningen blev mer sporadisk.
Ett härligt ridpass på ängen den 15 Juni.
JULI
Bompa, Musse och jag åker till Navstocka och hjälper till på ridläger. Åker till Falsterbo Horse Show med Anna och bor på hotell. Bompa blir en vargtand fattigare.
Bompa som lägerhäst
AUGUSTI
Skolan börjar och jag försöker få lite struktur på livet igen. Är med i klubbens Div.III-lag och första starten går riktigt bra med en 8:e-placering!
Första lokala placeringen, Esunga 30 Augusti
SEPTEMBER
Var ledare för en turridningsgrupp på islandshäst, haha vilken upplevelse! Den älskade Anahita, min syster häst, avlivades. Tävlade andra omgången i laget och hamnade på en tredjeplats inviduellt med 69%.
OKTOBER
Hade en bra inställning och allmänt bara kul! Startade i finalen på Div.III dressyren och utmanade oss med programridning i LB:3, startade LA i KLubbmästerskapet, hamnade sist men var gladast ändå och avslutade med en clear round i både hoppning och dressyr i Svenljunga.
NOVEMBER
Sjukdom hos mig varvat med kasst väder gjorde att hästarna fick ta det lugnt hela månaden.
DECEMBER
December fortskred på samma sätt som November men avslutades i alla fall med ett skönt jullov, fina julklappar och en härlig känsla inför 2012!

Relativt nöjd

Sådär, nu börjar bloggen likna den bild jag haft i huvudet. Det är mycket småpill kvar men känner att den är okej att visa för allmänheten nu i alla fall ^^

RSS 2.0